Theatersportvereniging DOGMA Utrecht
agenda  workshops  spelers  foto's  contact
DOGMA's verrassende spelers

DitzaZoals Ditza is er maar één. Zij beroert iedere bezoeker, medespeler en ja, zelfs rechter met haar natuurlijke spel zodat iedereen lacht als zij lacht, huilt als zij huilt en geniet als zij geniet. Hierdoor heeft ze van zichzelf al hoge status in de DOGMA-omgeving èn daarbuiten.

SimoneWat Johan Cruijff heeft met voetbal, Muhammed Ali met boksen en Tiger Woods met golf, dat heeft Simone met theatersport. Dit is eigenlijk nog een eufemisme, om je daarvan te overtuigen zul je haar één keer moeten zien spelen.

GerbenAlles wat ze over Gerbens haar zeggen is waar: van de dreadlocks tot de pijpekrullen. Bovendien zo donker als wat. Gerben is absoluut de D.O.G.Maat met de meeste fans. In zijn vrije tijd doet Gerben aan gewichtheffen en stormbaan lopen. Gerben is, kortom, een echte man. Met ballen.

FerryTekenfilmfiguur Ferry. Zijn meest typerende moment was toen hij drie rollen speelde: één met zijn lichaam, één met zijn trui en één met zijn stem. Fantastisch op het podium, bovendien is hij voorzien van genoeg geluidseffecten voor een weeshuis. Staat ook bekend om zijn acteerprestaties in het dagelijks leven, op de meest onverwachte en ongemakkelijke momenten.

MarianneZe draagt wedstrijden en ze speelt als een malle. Ze ziet de mogelijkheden en kiest de beste. Ze komt met fantastische input als dat nodig is maar treedt ook naar de achtergrond om haar medespelers te laten schitteren. Je zou daarom zeggen dat ze niet kan zingen, maar niets is minder waar: dit multitalent heeft net zoveel noten op haar zang als pijlen op haar boog. Marianne.

KasperKasper heeft alles onder controle. Hij ziet erop toe dat de scènes de inhoud krijgen die ze verdienen en speelt de dramatiek met overgave. Zeer populair onder zijn medespelers maar nog populairder onder het publiek. Als deze tragikomiek speelt, weet niemand waar hij ons naartoe zal voeren maar iedereen is zeker van boeiend en gevoelig spel waarbij de emoties flink kunnen oplopen.

MerleWaar de flora in bloei staat, de fauna naast elkaar leeft in vrede gelijk aan de houding van een eeuwenoude eik, in volkomen eenvoud maar hoog verheven boven de menselijke drukte, terwijl een beekje uit de bergen kabbelt om de herten te laven, speelt een blond meisje lier en ze zingt erbij. Dat is Merle.

MaartenZie je Maarten op het podium staan, verwacht dan maar puur, keihard, niets ontziend spel waar zelf de meest volharde theaterganger door van zijn stuk raakt. Hij komt, staat, raakt, bespeelt en speelt tot het publiek zich als één man afvraagt of ze niet per ongeluk toch in de werkelijkheid zijn beland.

JeroenSpelen met Jeroen is een belevenis apart, daar zijn alle DOGMAten het over eens. Onduidelijk echter is de oorzaak: is het zijn natuurlijke elegantie, zijn goede input, zijn verbluffende theatervisie, de spannende onvoorspelbaarheid die altijd in zijn scènes aanwezig is of gewoon zijn uiterlijk (zie foto)? Waarschijnlijk komt het er gewoon op neer dat populariteit een combinatie is van factoren. Of, zoals de spelers van DOGMA plachten te zeggen: 'O Jeroen, speel met mij, speel met mij!'

GerlindeGerlinde, Gerlinde, Gerlinde. Zij improviseert wat Becket, Sartre en Goethe hadden kunnen schrijven: zo doordacht, zo ad rem en toch blijft ze altijd zo spontaan. De transferkosten voor Gerlinde waren een rib uit ons lijf, maar we hebben haar!

TimHij komt altijd op de motor, ongeveer vijf minuten voor het begin van de wedstrijd aangereden. Schenkt zichzelf dan een bak koffie in, speelt de sterren van de hemel, neemt een slok koffie terwijl hij constateert dat door zijn overdonderende speeltechniek de tegenstanders, het publiek en zijn teamgenoten toe zijn aan pauze. Dan roept hij 'Schaft!', eet zijn meegebrachte boterhammetjes op en na de pauze weet hij de rechters wederom te overtuigen de vijf punten-bordjes omhoog te houden. De met stomheid geslagen zaal laat hij achter zich, hij zet zijn helm op en vertrekt naar huis. Zo is Tim.

De crème de la crème van alle expats uit Vlaanderen. Deze ruwe diamant hebben we weten veilig te stellen zodat hij ongelimiteerd kan stralen. En dat doet ie. Alles wat Roel zegt is poëzie, je zult gevloerd worden door zijn krachtige fysiek en verdrinken in de emoties die het podium afspatten. Als een vlijmscherp en allesdoorklievend zwaard raakt hij je.